28 Aprile 2024
course: Home > blog

2020.01.17. Géczy Olga - Bartók Béla Kamarazenekar 50 éves. Megemlékezés a Vollnhofer ArtStudioban

2020 események, Események , Zene, ének, tánc
written by Admin on 17-01-2020 22:44
BARTÓK BÉLA KAMARAZENEKAR
Géczy Olga 50 évvel ezelőtt, 1969. december 20-án tartotta a Zeneakadémia Nagytermében a Józsefvárosi fiatalokból álló zenekarával azt a nagy sikerű hangversenyét, amely után a Bartók család engedélyezte a zenekar számára a Bartók Béla nevének a felvételét.
Erre emlékeztünk a Vollnhofer ArtStudioban 2020. jan. 17-én egy baráti beszélgetés keretében.
Prof. Dr. Prokopp Mária köszöntötte a résztvevőket
Czigány György felidézte emlékeit a fiatal karmester kollegináról, az 1969. dec. 20-án a Zeneakadémia Nagytermében tartott koncertről és annak visszhangjáról
Prof. Perényi Eszter hegedűművész, aki szereplője volt Géczy Olga 1969. évi hangversenyének Bach szólószonátát adott elő
Harsányi Zsolt, a Bartók Béla zenekar tagja emlékezett az 1969-es koncertre és Bartók dallamokat ad elő fagotton.
Simon Erika szólt Géczy Olga művésznővel való megismerkedésének élményéről,
Kis-Leizer Anna: Bartók Béla: Román táncokat adott elő zongorán.
Kaiser László a Hungarovox kiadó vezetője szólt a Géczy Olga művészi pályájába betekintést nyújtó készülő kötetről.
Az Artstudio falain PAJOR ILDIKÓ festőművész "Hang Szín Kép Sibeliusnak" című kiállításának digitális grafikáí láthatóak.
Fotó: Paiss László, David Aurell

Géczy Olga karmester 50 évvel ezelőtt alapította Budapesten a Bartók Béla Kamarazenekart, amely a szocialista Magyarország zenei éltében egyedülálló jelenség volt. A szocializmusban az Állam monopóliuma volt a kultúra minden területe. A zenei életet a Filharmónia irányította. Az ő engedélyükkel mutatkozhatott be 1969. december 20-án a Józsefvárosi ifjúsági zenebarátok kamara-zenekara a Zeneakadémia Nagytermében. Géczy Olga ezt az együttest, mint a VIII. kerületi általános iskola énektanára alakította ki az iskola jó hallású roma-gyerekeiből és azok rokonaiból 1963 és 69 között, minden anyagi támogatás nélkül.  Géczy Olga ezt az elszántságot a szüleivel együtt magával hozta a galántai szülőföldjükről való 1946-évi kitelepítéskor, amikor ő az elemi I. osztályos tanulója volt. A zongora és mindenük Galántán maradt és egy szükséglakásból látogatta Budapesten az általános és a középiskolát. Andor Ilona énektanár segítségével készült fel a zeneakadémiai felvételre. A diplomás karmester csak a VIII. kerületi általános iskolában kapott énektanári állást 1963-ban, amit olyan lelkesen végzett, hogy hat év alatt magas színvonalon játszó Kamarazenekart alakított ki a tanítványaiból... S mivel ez az 50 évvel ezelőtti zeneakadémiai hangverseny telt házzal hatalmas sikert aratott, s ugyanakkor a zeneakadémia kistermében a Filharmónia által szervezett hangversenyre csak 7 jegy kelt el, Géczy Olga a Filharmónia, vagyis a magyarországi zenei életben ettől kezdve kegyvesztett lett. Nem kapott több hangverseny-lehetőséget, állását elvesztette, útlevelet sem kapott, hogy külföldre utazhatott volna. Így kényszerült 1975-ben az illegális távozásra, amit akkor disszidálásnak neveztek és a legsúlyosabb államellenes tett volt akkoriban... Ezután a korábbihoz hasonló akaraterővel juttatta sikerre a tehetségét és lett Európa-díjas nemzetközileg elismert karmestere a Zürich-i Akademisches Orchesternek. Géczy Olga emberi és művészi életének erre a nagy jelentőségű fordulópontjára emlékeztünk a Vollnhofer ArtStudioban 2020. jan. 17-én.

Realizzazione siti web www.sitoper.it